kõrvenõgese risoto

pensionipäev, Ants ja nõgeserisoto

Täna on vastseliinas pensioni päev. alev kihas inimestest ja pood oli rahvast täis. Nii tore, nagu vanasti…
Ants käis just siin ja pakkus mune, aga kahjuks ma just ostsin poest. Ütles, et ei tundnud mind ära, et varembalt ma pold sääne lokiline, nuvat mis ilmaimesid juhtub. Ants oli meil enne lasteaias remondionu, aga siis vist koondati, nüüd siis näe kanad võtnud. Täitsa tubli.

Selle nädala menüü valmib siis rohelisest, mida minu tootsi kastis praeguseks juba leida võib. Tuvastada olen suutnud nõgesed, naadid, hapuoblika, piparmündi ja peterselli. Täna oli siis menüüs nõgese risoto. ilus kenakene ja täitsa maitsev, nõgese maitset – hea või halb  – igatahes ei olnud, aga vitamiine sain arvatavasti kuhjaga. natuke võibolla oli liiga hapu või nö sidrunine (panin küll suhkrut), aga samas andis sidrun ka huvitava maitsevarjundi, et äkki panna järgmine kord ainult koor ja kui siis ainult väike sutsuke mahla.

Retsept selline Mari-Liis Iloveri sulest:

Nõgeserisot sidruni ja kitsejuustuga

paar suurt peotäit noori nõgeselehti (u 50g, millest pärast kupatamist jääb järele u 1dl)

1sl oliivõli
1sl võid
1 sibul
2 küüslauguküünt
200g risotoriisi
150ml valget veini
poole sidruni mahl ja koor
600-800ml kana- või köögiviljapuljongit
60g pehmet kitsejuustu
soola, musta pipart
1-1,5tl suhkrut või mett
tüümiani- või petersellilehti

kõrvenõgeselehed pesta hoolikalt jooksva vee all. kuumuta potis vesi keema ja kupata lehti 1-2 min. kurna ja haki peeneks. kuumuta pannil (mina tegin potis, kus hakkan risotot tegema) või ja oliivõli. hauta selles hästi peeneks hakitud sibul ja küüslauk läbipaistvaks, u. 7min. lisa riis ja prae segades, kuni riisiterad muutuvad servast läbipaistvaks. vala hulka valge vein ja sidrunimahl, kuumuta veel paar minutit. nüüd hakka lisama kulbitäie kaupa kuuma puljongit (hoia puljong vaiksel kuumusel koguaeg). enne iga uue kulbitäie lisamist tuleb lasta eelmisel korralikult imenduda. vahepeal tuleb risotot korralikult segada.

kokku läheb risoto keetmiseks aega 18-20 min, riisiterad peavad jääma al dente. kui viimasest kulbitäiest on peaaegu kogu puljong imendunud, lisa hakitud kõrvenõges, sidrunikoor ja kitsejuust. maitsesta soola, musta pipra ja happelisuse tasakaalustamiseks ka suhkru või meega. sega hoolsalt. siis tõsta pott pliidilt, pane kaas peale ja lase tõmmata u. 1min. puista peale hakitud tüümiani ja pterselli ning serveeri kohe.